bikaner (2).jpg

Desert Villa at Bikaner 

October 2019 - Ongoing

A luxurious villa at Noka, near Bikaner, Rajasthan. Built on more than 2 acre land in the extremely hot & arid climate, the building has been designed from the start to be environment-responsive through planning intervention, effectively minimising the dependency on high cost technology. Large double-glazed windows are used in northern façade to invite norther light in the daytime, while double layered cavity wall in the western facade helps keep the west sun away and the ambient room temperature down.
The landscape is kept rustic to match the surrounding environment. Sunken courtyard at the west is designed to be used in the winter afternoon for a family get-together. To make the project sustainable,  only locally available flora and building materials are used as both interior and exterior features.

© 2020 by Atelier IX

LogoPNG-2.png

Atelier IX

Follow us